Krämig morotssoppa med raw basilika och vitlöks creme fraiche

 
 
Soppa:
  • 4 st morötter
  • 1/2 gul lök
  • 5 dl vatten
  • 2 buljongtärningar, jag använde Kung Markattas ekologiska grönsaks buljong
Skala och hacka morötterna och löken i bitar. Koka i buljongvattnet underlock. Undertiden som det kokar gör du iordning creme fraichen.
 
Raw creme fraiche:
  • 2 dl blötlaggda cashewnötter
  • 1 msk vitvins vinäger
  • 4-5 msk vatten
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • salt efter smak
  • ca 2-3 msk hackad basilika
Börja med att mixa cashewnötterna med vinäger. Det ska bli som en tjock pasta, se bild till vänster. Tillsätt sedan matsked för matsked med vatten, mixa emellan, tills du har fått en önskad konsistens, se bilden till höger, tänk bara på att creme fraichen tjocknar något vid förvaring i kylskåp.
 
 
Tillsätt salt och vitlök och mixa ytterligare. Jag tycker om ganska mycket vitlök, så det kan vara bra att kanske prova sig fram med bara en klyfta om man inte är som mig. (ett tips är att nu dela såsen på hälften och spara halva vitlöks såsen till imorgon då det kommer upp ett härligt pasta sås recept där denna sås är en del av ingredienserna).
Smaka av och se om du vill tillsätta mer salt, tillsätt basilikan och mixa ännu en gång. Om du vill kan du tillsätta mer vatten om du känner att såsen blir för tjock eftersom du mixar den.
 
 
Nu över till soppan igen. Detr finns en chans att det mesta av vattnet har kokat bort, så tillsätt lite mer vatten och mixa soppan slät.
 
 
Nu är det bara att lägga upp och servera. Jag serverade med några bitar raw food knäcke till. 
 
Laga, smaka och säg gärna vad ni tycker.