Moules frites, blåmusselgryta och blåmusselsoppa i vegansk tappning!
Suget efter musslor slog in totalt i helgen. Allt började med att jag såg ett avsnitt av Mitt kök på nyhetsmorgon. Självklart lagade dom blåmusselgryta.

Åh gud så gott det såg ut!
Mina tankar började vandra till Moules frites som jag åt på Bistro Le Garage under november månad.

Vinkokade blåmusslor med parmesan slungade pommes frites med aioli. Åh gud!!! Så gott.
Jag slog nävarna i bordet och började fundera ut hur jag skulle kunna göra en vegan version av denna godhet.
Jag tog mig till den lilla ica butiken här hemma, hittade Quorn filéer (vilka jag vet inte är helt vegans då de inehåller äggpulver, men då det inte fanns något soja protein fick de fint duga), havre grädde och dill.
Väl hemma skar jag upp filéerna i lämpliga bitar, la dem i en skål med ca 0,5 dl salt, 0,5 dl dill och nästan ett helt paket med René Voltaires algsallad, sparade lite av salladen att ha som garnering senare.
Fyllde på med kokande vatten och lät detta stå och dra i flera timmar.

Jag blandade en lime aioli av 1 dl coop x-tra lätt majonäs (som är ägg fri), med juicen från 1 lime och rev ner 3 vitlöksklytfor.

Sedan så skar jag upp morötter, sparris, palsternacka och sockerärtor i en skål. Till skulle jag ha finstekt mandelpotatis.

Jag blandade även en "parmesan" av 2 msk mandelmjöl, 2 msk näringsjäst (bjäst) och 0,5 msk salt.
När det blev cooking time så fräste jag på lite hackad lök och vitlök i en traktörpanna, snabb stekte mina avrunna "musslor", fyllde på med alkoholfritt vitt vin så köttet var ganska så exakt täckt.
Senare silade jag bort spadet i en gryta och kokade upp med havregrätte och tillsatte lite timjan.
Musslorna fick bara snällt vänta lite vid sidan av.
Grönsakerna stekte/kokade jag med lite mjölkfritt margarin och vatten lills de var lite mjuka men mest knapriga.
Potatisen stekte jag i en stor panna med mjölkfritt margarin tills de var gyllen bruna för att sedan slunga dem lite i veganparmesan.

Resultatet blev otroligt! Smakade verkligen som musslor! Algerna gjorde nog sitt till med den salta smaken och dillen.
Av matresterna i dag gjorde jag en musselsoppa.
Jag kokade "musslorna" som var kvar med lite vatten och havregrädde, tillsatte lite timjan. Stekte upp lite tärnad rasker franska med olivolja som jag slungade i parmesanen. Vips; parmesan krutonger. Klickade lime ailoin som var kvar på toppen.

Å vilken soppa! Min man smakade på den och sa att det verkligen smakade som musslor/skaldjur/fisk.
En ren och klar vinnare med andra ord.
Detta var verkligen helt underbart roligt. Har Du några förslag på maträtter som du skulle vilja få veganificerade? Utmana mig! Jag vill verkligen försöka mitt bästa.