Sötpotatis gnocchi och citrus-spenat paj
Sötpotatis gnocchi:

Gnocchi:
- 5 dl sötpotatis som körts i en matberedare och pressar ur all överbliven vätska ur
- 2,5 dl blötlaggda cashewnötter
- 0,25 tsk salt
- 0,25 tsk näringsjäst
- 0,75 dl citron juice
- svart peppar
- 0,5 dl mandelmjöl
- 1 dl basilika
Mixa samman de första 6 ingredienserna så slätt som möjligt, rör sedan ner mandelmjöl och hackad basilika för hand. Forma till så lämpliga gnocchi bitar, använd en gaffel för att få mönster på dem.
Låt den sedan torka i gnen på 50/42 grader beroende på om du har torkugn eller inte i 2-3 h, det ska bli en lite "skorpa" på själva ytan.
Sås:
- 5 dl blötlaggda cashewnötter
- 5 dl röd paprika som torkats i ugnen i 12 timmar (vid fusk använd köpt grillad paprika)
- 1 dl zucchini
- 1 msk kokosflingor
- 1 dl färsk röd paprika
- 2,5 dl olivolja
- 2 tsk salt
- svart peppar
- 2 tsk citron juice
- 1 nypa cayenne peppar
Mixa samman alla ingredienser.
Sparris:
Lägg i en marinad av olivolja, citronjuice, salt och peppar.
Häll upp såsen på ett fat och när gnocchin är färdig lägg över den i såsen. Strö den marinerade sparrisen på toppen. Servera gärna med litte "riven# cashew parmesan.
Citrus-spenat paj:

Paj deg:
- 5 dl mandel, fin mixat i matberedare
- 1,25 dl mandelmjöl
- 0,25 tsk salt
- 0.25 näringsjäst
- 1 msk oliv olja
- 2 msk vatten
Mixa samman alla ingredienser för hand i en skål och tryck ut i en paj form.
Fyllning:
- 3,5 dl blötlaggda cashewnötter
- 1,25 dl vatten
- 1,75 dl citronjuice
- 1 tsk näringsjäst
- 0,5 dl basilika
- 3 dl spenat
- 2 st salladslök
- salt efter smak
- Tomater att dekorera med
Mixa samman allt uton spenat, tomater, salt och salladslök, så att det blir slätt. Låt det sedan stå i kylen för att stelna lite. Hacka spenaten och löken samt skiva tomaterna. Tillsätt spenaten och löken till såsen och smaka av med alt. Se till att fyllningen inte blir för rinnigt, använd hellre mindre av såsen och spara det som blir över.
Häll över fyllningen i pajskalet och garnera med tomaterna.
Inspirationen till dessa recept kommer från Matthew Kenny's bok "Entertaining in the raw". En bok som defenitivt är värd att köpa om man känner att man är sugen på lite mer "fine dining" mat att bjuda på som faktiskt är raw.
Antingen kan man anväda recepten precis som de är eller pröva göra sin egen version av dem, som jag har gjort här ovan, och byta ut/ersätta/tillsätta/utesluta olika saker.
